Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

☦ “Τίς Θεός μέγας ὡς ὁ Θεός ἡμῶν; σύ εἶ ὁ Θεός ὁ ποιῶν θαυμάσια μόνος”

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Ιερομόναχος Εφραίμ Κατουνακιώτης (1912 - 14/27 Φεβρ. 1998)

Ο Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός (†2009), που τον γνώριζε καλά, γράφει περί αυτού, δίχως υπερβολή: «Μέσα στην αγιορειτική συνείδηση η μορφή του Γέροντος Εφραίμ του Κατουνακιώτου έχει χαραχθεί ως οσιακή. Η ζωή του ήταν ένα συνεχές μαρτύριο συνειδήσεως. Δεν μελέτησε μόνο τους Πατέρες, αλλά τους ακολούθησε και εφάρμοσε με ακρίβεια στη ζωή του τη διδασκαλία τους. Ιδιαίτερα καθοδηγήθηκε από τον πνευματικό του πατέρα, Γέροντά μας Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Δεν άσκησε μόνο την μαρτυρική υπακοή, αλλά έγινε και ο χαρισματούχος υποτακτικός. Βίωσε την πληρότητα της θείας Χάριτος από τα πρώτα ασκητικά του βήματα. Έτσι ο λόγος του απλός, αλλά βιωματι­κός· δίχως εξωτερική καλλιέπεια, αλλά “άλατι ηρτυμένος” ήταν αποδεκτός, ιδιαίτερα από τους Αγιορείτες πατέρες, ως νόμος και κανόνας για την ορθή πορεία της μετανοίας». 
Γεννήθηκε στο Αμπελοχώρι Θηβών το 1912. Από μικρός αγάπησε τα κομποσχοίνια, τις μετάνοιες, τις αγρυπνίες, τα μοναστήρια. Οι γονείς του κατέληξαν μοναχοί.

ΦΕΤΟΣ η Μ. ΒΔΟΜΑΔΑ ήρθε νωρίτερα για ολάκερη την ανθρωπότητα

Φώτο ο ΦΡΙΚΤΟΣ ΓΟΛΓΟΘΑΣ
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το παράδοξο γεγονός ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας του 2018 να σφραγίζεται η είσοδος του Πανίερου Ναού της ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ στα Ιεροσόλυμα όπου βρίσκεται ο ΦΡΙΚΤΟΣ ΓΟΛΓΟΘΑΣ – ο ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ και αυτό σε σχέση με την καθημερινά επιδεινούμενη εξέλιξη πολεμικών γεγονότων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που σαν φωτιά έρχεται γρήγορα να κάψει την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο σε πρώτη φάση μέχρι να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε όλη την οικουμένη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...