Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

Στιχηρά Προσόμοια της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

“Τρελαίνει” την Τουρκία η Ρωσία: Οι Κούρδοι της Συρίας στην ειρηνευτική διαδικασία

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης ανάμεσα στη συριακή αντιπολίτευση και εκπροσώπους του καθεστώτος της Δαμασκού δεν μπορούν “να έχουν αποτελέσματα”, εάν το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα δεν προσκληθεί να συμμετάσχει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
“Θα ήταν άδικο και αναποτελεσματικό να εμποδίσουμε τους Κούρδους της Συρίας να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες”, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. “Χωρίς αυτό το κόμμα, χωρίς τους εκπροσώπους αυτούς, οι συνομιλίες δεν μπορούν να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε, δηλαδή μία οριστική πολιτική διευθέτηση” της συριακής σύρραξης, δήλωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι εάν το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης του Σάλεχ Μούσλιμ δεν προσκληθεί, η Ρωσία δεν θα θέσει το βέτο της στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν ζήτησε από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ να παραιτηθεί, ούτε του πρόσφερε πολιτικό άσυλο. “Και στις δύο περιπτώσεις η απάντηση είναι “όχι”. “Είναι αναληθές…κανείς δεν ζήτησε πολιτικό άσυλο και σε κανέναν δεν προσφέρθηκε κάτι παρόμοιο”.
“Οι ενέργειες των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν έπειτα από αίτημα των συριακών αρχών, συνέβαλαν πραγματικά στην ανατροπή της κατάστασης στη χώρα και στον περιορισμό των εδαφών που ελέγχονται από τους τρομοκράτες”, δήλωσε, επίσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στις οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο αλ Νούσρα, την συριακή πτέρυγα της αλ Κάιντα.
Στο χείλος της κατάρρευσης τον περασμένο καλοκαίρι έπειτα από συνεχόμενες ήττες, οι στρατιωτικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ανέκτησαν την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στις δυνάμεις των σύρων ανταρτών, ενισχυμένες από την αεροπορική δύναμη πυρός των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Αν και τα εδαφικά κέρδη παραμένουν περιορισμένα, ο στρατός και οι καθεστωτικές πολιτοφυλακές, με την υποστήριξη και των στρατιωτικών δυνάμεων της λιβανικής Χεζμπολάχ και Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων, έχουν περάσει στην επίθεση σε όλα τα μέτωπα.
Από την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων στις 30 Σεπτεμβρίου, ο συριακός στρατός προωθήθηκε απέναντι στις ανταρτικές δυνάμεις στις επαρχίες της Λαττάκειας (βορειο-δυτικά), του Χαλεπίου(βόρεια) και της Ντεράα (νότια).
Η τελευταία νίκη των καθεστωτικών δυνάμεων είναι η ανακατάληψη, με τη βοήθεια της Χεζμπολάχ και Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων του στρατηγικής σημασίας προπυργίου των ανταρτών στο Σέιχ Μίσκιν, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η τοποθεσία είναι στρατηγικής σημασίας διότι βρίσκεται στον άξονα που ενώνει τη Δαμασκό με την πόλη Σουέιντα ανατολικά, που ελέγχονται και οι δύο από το συριακό καθεστώς, ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων από τη Νάουα, το οχυρό των ανταρτών που αποτελεί επίσης στόχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του καθεστώτος.
Χθες το βράδυ, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι η τελευταία σειρά βομβαρδισμών στη Συρία αφορούσε 484 “τρομοκρατικούς στόχους”, επιτρέποντας στις συριακές δυνάμεις να σημειώσουν “σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο βόρειο τμήμα της δυτικής επαρχίας της Λαττάκειας και να απελευθερώσουν 92 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 28 κωμοπόλεις στην περιοχή της Ράμπια, η οποία είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τις μελλοντικές επιχειρήσεις.
Η περιοχή Ράμπια ελέγχεται από το 2012 από δυνάμεις του Μετώπου αλ Νούσρα και βρίσκεται στο άξονα που ενώνει τα τουρκικά σύνορα με τα οχυρά των σύρων ανταρτών. Η κατάληψή της θα επιτρέψει στο συριακό καθεστώς να ενισχύσει τον έλεγχο επί της επαρχίας της Λαττάκειας, εστία της οικογένειας Ασαντ και της αλεβιτικής κοινότητας της Συρίας.

Reuters, Sputnik, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Μόσχα, Ρωσία

http://www.triklopodia.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...