Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

☦ Ὁ Αναστάσιμος Κανών, ποίημα του Αγίου Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Πρώην μέλος της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα λέει ότι η Τρόικα είναι παρελθόν

Μία “προφητική” φωτογραφία του 2012
ΑΝΑΣΤΗΤΩ ὁ Θεός, καὶ διασκορπισθήτωσαν οἱ ἐχθροὶ αὐτοῦ, καὶ φυγέτωσαν ἀπὸ προσώπου αὐτοῦ οἱ μισοῦντες αὐτόν. ὡς ἐκλείπει καπνός, ἐκλιπέτωσαν· ὡς τήκεται κηρὸς ἀπὸ προσώπου πυρός, οὕτως ἀπολοῦνται  οἱ ἁμαρτωλοὶ ἀπὸ προσώπου τοῦ Θεοῦ.” (ψαλ. 67)
Η τρόικα υπό την σημερινή της μορφή είναι παρελθόν, υποστηρίζει οικονομολόγος, που χρημάτισε μέλος της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα το διάστημα 2011-2013.

«Η τρόικα είναι παρελθόν υπό τη σημερινή της σύνθεση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», είπε στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο οικονομολόγος, Γενς Μπάστιαν, ο οποίος έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της διαγραφής ελληνικού χρέους. Οπως υποστηρίζει «υπάρχουν ενδείξεις από τις Βρυξέλλες που συναινούν στην άποψη ότι η μορφή και η αποστολή της τρόικας θα αλλάξουν στο μέλλον».

Επαναλαμβάνει ότι είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί ο ρόλος του ΔΝΤ από ευρωπαϊκή σκοπιά, χαρακτηρίζοντας «παράδοξη» την κατάσταση να είναι το ΔΝΤ μέλος της τρόικας που αφορά χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες θα έπρεπε να ρυθμίζουν μεταξύ τους τα θέματα.

Υπέρμαχος μιας ευρωπαϊκής λύσης, ο Μπάστιαν σημειώνει πως θα πρέπει πιθανόν άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί να μπορούν να ενταχθούν σε ένα άλλο σχήμα που δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στο Λονδίνο, που έχει ως αποστολή της τέτοιες διαδικασίες μετασχηματισμού σε επί μέρους χώρες, με την εποπτεία και την παροχή συμβουλών.
"Τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα πρέπει να υπάρξει επικέντρωση σε διαπραγμάτευση για το πώς θα είναι οι ευρωπαϊκές λύσεις και πώς μπορεί να αποδυναμωθεί η αποστολή του ΔΝΤ, καθώς δεν θα είναι δυνατός ένας πλήρης αποκλεισμός του" προειδοποιεί.
Χαρακτηρίζει ενδιαφέρον το γεγονός πως από την ελληνική πλευρά έχει ζητηθεί η συμβολή της επενδυτικής τράπεζας «Λαζάρντ» που στο παρελθόν έχει συμβουλέψει επιτυχώς άλλες χώρες ως προς τη δρομολόγηση μιας διαγραφής χρέους, μιας αναδιάρθρωσης χρέους, και που, έχοντας διεθνές κύρος, μπορεί να ενισχύσει την οικονομική διπλωματία της Ελλάδας.

Ως προς τη διαγραφή χρέους είναι της άποψης πως είναι θέμα διαπραγμάτευσης και πως έως τώρα η Ελλάδα και η Ευρωζώνη είχαν μαξιμαλιστικές θέσεις και είναι σημαντικό να πέσουν οι τόνοι, ενώ συμπληρώνει, από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει να μην υπάρχει προνόμιο για την Ελλάδα, με την οποία ως αφετηρία, είναι ανάγκη το ζήτημα του χρέους να ρυθμιστεί διεθνώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, όπως Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Ιταλία. 
Πηγή: www.iefimerida.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...