Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

†"Θεοτόκε Παρθένε" Ήχος Α'-Ψάλλει η μακαριστή Γερόντισσα Ξένη μοναχή

Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

Βόμβες Νταβούτογλου λίγο πριν φύγει από την Αθήνα

Με δυο πρόσωπα εμφανίστηκε στην Αθήνα ο Νταβούτογλου. Μην περιμένετε η Τουρκία να περιοριστεί στον κόλπο της Αττάλειας είπε αφήνοντας την Αθήνα.
Με δυο πρόσωπα εμφανίστηκε στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ένα το έδειξε στις δημόσιες δηλώσεις μετά τις επίσημες επαφές του και το άλλο το λίγο πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικές εφημερίδες και στο Mega.  

Σ αυτές τις δηλώσεις ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε προκλητικά πως η εμπλοκή στο Κυπριακό δεν δημιουργήθηκε λόγω του Barbaros αλλά γιατί «οι ελληνοκύπριοι έδρασαν μονομερώς στο θέμα του φυσικού αερίου.»

Και προειδοποίησε πως η Άγκυρα δεν θα δεχθεί  συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ και κανείς να μην περιμένει πως η Τουρκία θα περιοριστεί στον κόλπο της Αττάλειας.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Νταβούτογλου 

Για το Κυπριακό είπε ότι οι  δυο πλευρές - ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι - βρίσκονται πολύ κοντά στη συμφωνία μιας φόρμουλας που θα επιτρέψει την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ και την επανέναρξη των συνομιλιών στο νησί. Αν και την ίδια στιγμή επιμένει ότι η φόρμουλα αυτή θα πρέπει  να θέτει το πλαίσιο για τη συνεκμετάλλευση (ή συνδιαχείριση) των φυσικών πόρων της Κύπρου από τις δυο κοινότητες, ακόμη και πριν από την επίλυση του Κυπριακού.

«Το όλο θέμα που δημιουργήθηκε δεν είναι θέμα "Μπαρμπαρός", αλλά φυσικού αερίου που ανήκει και στις δυο κοινότητες του νησιού. Παρά τις προτάσεις μας, οι Ελληνοκύπριοι έδρασαν μονομερώς», σημειώνει ο τούρκος πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου στα «ΝΕΑ», το Mega, το «Βήμα της Κυριακής» και την «Καθημερινή».

«Δεν είναι δίκαιο να αγνοούνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», σημειώνει ο Α. Νταβούτογλου, μιλώντας για «ίσα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων στο νησί».

Δηλώνει μάλιστα «αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να κάνουν έρευνες τώρα, αυτό πρέπει να είναι μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Ο κ. Νταβούτογλου καταγράφει και την ενόχληση της Αγκυρας για τις συνεργασίες Ελλάδας και Κύπου με χώρες όπως η Αιγύπτος και Ισραήλ, διατυπώνοντας την αξίωση «όλες οι συνεννοήσεις στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με όλους».

Και τέλος προειδοποιεί πως αν δεν θα δεχθεί συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

«Δεν θα δεχθούμε τη συμφωνία. Έχουμε τη μακρύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο. Κανένας δεν πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί στον κόλπο της Αττάλειας».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...