Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

† "Πώς μή θαυμάσωμεν, τόν θεανδρικόν σου Τόκον Πανσεβάσμιε;"

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Πρωθυπουργός Σερβίας: "Οι Αλβανοί θέλουν να ταπεινώσουν τους Σέρβους αλλά δεν θα το επιτρέψω"

Το επεισόδιο στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας - Αλβανίας ήταν πολύ σοβαρή πολιτική πρόκληση, που αποσκοπούσε στην προσπάθεια ταπείνωσης του σερβικού λαού και τη δημιουργία μακρόχρονης και διαρκούς αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια, κυρίως στη Σερβία, τόνισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για το ποιος κατηύθυνε το τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι η πρόκληση αποσκοπούσε στις καθημερινές πολιτικές εξελίξεις στη Σερβία και ότι περιμένει με ανυπομονησία σχόλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι δεν θα αποδεχθεί επιμερισμό της ευθύνης και της ενοχής.

"Προειδοποίησα τους εταίρους μας χθες πέντε φορές, το διάστημα μεταξύ 18:00 και 18:50, για πιθανό σενάριο πρόκλησης από την πλευρά επίσημων προσώπων της Αλβανίας και ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά φορούσαν και κασκόλ του ΄Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου΄ και ήταν σαφές ότι ήρθαν με αδιαμφισβήτητη πρόθεση να προκαλέσουν τους οικοδεσπότες" ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν Σέρβοι οπαδοί πήγαιναν στα Τίρανα με σημαίες της "Μεγάλης Σερβίας" και τα διακριτικά των Τσέτνικ, τονίζοντας πως "τότε θα ήταν σκάνδαλο παγκόσμιων διαστάσεων".

"Δεν θα ακούσω από την ΕΕ ότι η ευθύνη είναι ίση, ας μην παίζουν με το περιστατικό... Καθήκον μου είναι να μην επιτρέπω σ΄ εκείνους, τους οποίους κάποιος θεωρεί ότι είναι αφεντικά και κάνουν ό,τι θέλουν, να ταπεινώνουν αυτή χώρα και έτσι θα συμπεριφέρομαι και στο μέλλον" επεσήμανε.

Απαντώντας στην ερώτηση αν το επεισόδιο θα επηρεάσει την αναγγελθείσα επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα στο Βελιγράδι, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει εκείνος και υπογράμμισε ότι δεν φοβάται να συζητήσει με οποιονδήποτε επειδή έχει καθαρό μέτωπο και καθαρή συνείδηση.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, το επεισόδιο να επινοήθηκε ως πρόκληση ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση για να εξακριβωθεί αν χθες υπήρξαν παραλείψεις, κυρίως της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σερβίας και από τα όργανα της τάξης.

Ερωτηθείς αν στο επεισόδιο συμμετείχε ο Όλσι Ράμα, αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού, επισήμανε ότι τα αρμόδια όργανα εξετάζουν την υπόθεση, σημειώνοντας ότι δεν βρέθηκε τηλεχειριστήριο, αλλά το τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο που κάποιος κατηύθυνε μέσω κινητού τηλεφώνου.

Πρέπει να αποδειχθεί ποιος χρησιμοποίησε το κινητό και ποιος είναι ο κάτοχος του κινητού, ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για το ποιο είναι αυτοί οι άνθρωποι.

Απαντώντας στην ερώτηση αν από τα όργανα της τάξης κρατήθηκε ο αδελφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας, ο κ. Βούτσιτς απάντησε: "Είναι ερώτηση προς τον ίδιο- αν εκείνος λέει ότι δεν (κρατήθηκε) γιατί εμείς να πούμε κάτι διαφορετικό".

Κληθείς να σχολιάσει τα προσβλητικά συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον του στη διάρκεια των επεισοδίων στον ποδοσφαιρικό αγώνα, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι "είναι κάτι φυσιολογικό στον λαό μας" και ότι ο ίδιος πάντα θα αγωνίζεται για το δικαίωμα των ανθρώπων να λένε ακόμη και προσβολές.

"Το έκαναν μεγαλύτεροι ηγέτες από μένα, το έκανε και ο Νίκολα Πάσιτς και είναι κάτι φυσιολογικό στον λαό μας. Εγώ δεν έχω πρόβλημα" είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Υποχρέωσή μου -και με αυτό έχω πρόβλημα- είναι να εμποδίζω προσπάθεια ταπείνωσης των πολιτών της Σερβίας". thoureios.blogspot.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...