Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

† "ΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΤΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΗΧΟΥ “Κατέλυσας τώ Σταυρώ σου τόν θάνατον"

Σάββατο, 9 Αυγούστου 2014

Η κατάνυξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην εικόνα της Πορταΐτισσας…

Σχόλιο Θ.Π: κάποιο από τα Megaλα κανάλια στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων, μας πληροφόρησε ότι ο κ. Τσίπρας βρέθηκε και ενώπιον της Παναγίας της «Προσταϊτισσας». Να υποθέσουμε ότι σ’ αυτό το κανάλι εκτός από «αλιβάνιστοι» είναι και «ανιστόρητοι»;
Τον Φλωράκη θυμήθηκαν οι μοναχοί κατά την επίσκεψη Τσίπρα στο Άγιο Όρος
Η κατάνυξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην εικόνα της Πορταΐτισσας, οι φιλοσοφικές συζητήσεις με τους μοναχούς και η ευγενική ενέργεια που συγκίνησε τους Αγιορείτες - Στην «Αετοφωλιά» του Αγίου Όρους βρέθηκε αργότερα, ενώ απόψε θα καταλύσει στη Μονή Ξενοφώντος

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίζεται στις Μονές του Αγίου Όρους η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η Μονή Ιβήρων ήταν ο πρώτος του σταθμός σήμερα Παρασκευή, όπου ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Προηγούμενο του Μοναστηριού,  Γέροντα Βασίλειο (Γοντικάκη).

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα amen.gr, o γνωστός λόγιος μοναχός, διαπρεπής θεολόγος και συγγραφέας συζήτησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τον Άνθρωπο, τον Θεό, τη Θεολογία, τη Φιλοσοφία, την Ελλάδα αλλά και τον Κόσμο σε μια «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση», όπως ανέφεραν όσοι την παρακολούθησαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην Μονή Ιβήρων λίγο μετά τις εννέα το πρωί όπου τον υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα ο Καθηγούμενος της, Γέρων Ναθαναήλ, και μέλη της Αδελφότητας. Επισκέφθηκε το Καθολικό της Μονής όπου ενημερώθηκε για την ιστορία, τις αγιογραφίες και το σχεδόν χιλίων χρόνων δάπεδο με πολύχρωμα μάρμαρα.

Με προσήλωση άκουσε τους μοναχούς ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρέθηκε ενώπιον της εφεστίου εικόνας της Παναγίας της Προταϊτισσας, όπου πληροφορήθηκε πως «ιστορήθηκε το 980 μ.Χ».

Μετά το κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής, παρατέθηκε τράπεζα και ακολούθως ο κ.Τσίπρας ξεναγήθηκε στο εξαιρετικό μουσείο με τα σπάνια χειρόγραφα, τα χρυσόβουλα, τα πατριαρχικά συγίλια και τα εκκλησιαστικά κειμήλια.Η ευγενική ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα που εντυπωσίασε του Αγιορείτες

Όπως μεταδίδει το amen.gr, ο Αλέξης Τσίπρας «κέρδισε» τους Αγιορείτες μοναχούς όχι μόνο με την ενδιαφέρον και την ευγένειά του αλλά και με μια κίνησή του, κατά το πρώτο βράδυ της παραμονής του στο καστρομονάστηρο της Καρακάλλου. Κατά την άφιξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Καθηγούμενος Γέρων Φιλόθεος βρισκόταν σε Μετόχι της Μονής στην Κρήτη.

Μόλις πληροφορήθηκε ότι θα διέμενε στο μοναστήρι ο κ. Τσίπρας, ο Καθηγούμενος ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής, όπου έφτασε μετά τα μεσάνυχτα.

Παρά την προχωρημένη ώρα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αρνήθηκε ευγενικά τις προτροπές των μοναχών να ξεκουραστεί, μιας και πλησίαζε η ώρα του εγερτηρίου για μοναχούς και φιλοξενουμένους για τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, και εξέφρασε την επιθυμία να περιμένει τον Γέροντα Φιλόθεο. Όπως και έγινε και έτσι είχαν την ευκαιρία να έχουν μια πρώτη θερμή συζήτηση.


Το πρωί της Παρασκευής ο Αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως παρέστη με τους συνεργάτες του στη θεία λειτουργία που τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Μουσείο και το εικονοφυλάκιο της Μονής.

Στη συνέχεια θαύμασε από το μπαλκόνι της Μονής την κορυφή του Άθωνα και αφού έγραψε λίγα λόγια στο βιβλίο των επισκεπτών της Μονής αναχώρησε για την Ιερά Μονή Ιβήρων.

Στη Μονή Αγίου Παύλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε έναν ενδιαφέροντα διάλογο με τον μοναχό Νικόδημο της Μονής Αγίου Παύλου, όταν ο δεύτερος θυμήθηκε την επίσκεψη του Χαρίλαου Φλωράκη το 1995.


«Τότε ο Χαρίλαος Φλωράκης μας είχε πει, ‘εσείς πιστεύετε στην σωτηρία στον άλλο κόσμο, εμείς δεν πιστεύουμε ότι προλαβαίνουμε για την σωτηρία σε αυτόν τον κόσμο, οπότε έχουμε κάτι κοινό'».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και απάντησε πως «οι κοσμοθεωρίες είναι παράλληλες, πολλές φορές όμως τέμνονται στην αλληλεγγύη και την πρακτική της ισότητας». Σε κάθε περίπτωση, «εμείς αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε και σε αυτόν τον κόσμο», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Στην «αετοφωλιά» του Αγίου Όρους

Την «αετοφωλιά» του Αγίου Όρους, την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας μοιάζει να «αγκαλιάζει» την αθωνική γη και ο άνθρωπος αισθάνεται να μπορεί να αγγίξει τον ουρανό , επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στην είσοδο της «σκαρφαλωμένης» σε βράχο Μονής περίμεναν τον κ.Τσίπρα ο Καθηγούμενός της, Γέρων Ελισαίος και μέλη της Αδελφότητας καθώς και νεαροί προσκυνητές που φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες στο Μοναστήρι. Ο κ.Τσίπρας μίλησε μαζί τους και απευθυνόμενος προς τον Καθηγούμενο είπε ότι γνωρίζει ότι στη Μονή εγκαταβιώνουν πολλοί μορφωμένοι μοναχοί.

Η υποδοχή ήταν εγκάρδια και η ανάβαση, μέσα από τις στοές και τους ξύλινους διαδρόμους που κρέμονται δεκάδες μέτρα ψηλά από το έδαφος, φάνηκε να εντυπωσιάζει τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως.

Ευγενικός και χαμογελαστός χαιρετούσε δια χειραψίας έναν προς έναν μοναχούς και προσκυνητές που συναντούσε στην ανοδική του πορεία προς τον χώρο υποδοχής, το Αρχονταρίκι της Μονής.Πριν όμως από το παραδοσιακό Αγιορείτικο κέρασμα – αρωματικό τσίπουρο, γλυκό του κουταλιού και ένα παγωμένο νερό - λίγα λεπτά περισυλλογής με θέα τον Συγγιτικό κόλπο και την νεφελοσκέπαστη κορυφή του επιβλητικού Άθω. Ο Καθηγούμενος Ελισαίος ενημέρωσε τον φιλοξενούμενό του για την ιστορία της Μονής, για τον χώρο που την περιβάλλει και του έδειξε από εκεί ψηλά τις πτέρυγες του μοναστηριακού συγκροτήματος μέχρι και τα περιβόλια του.

Μετά το κέρασμα ακολούθησε επίσκεψη στη βιβλιοθήκη της Μονής με τα εξαιρετικής σημασίας χειρόγραφα και τα σπάνια βιβλία.

Περίπου δύο ώρες αργότερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος συνοδευόταν από τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη, τον διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου Νίκο Παππά και τον Χρυσόστομο Λυκόπουλο, γραμματέα θεματικής θρησκευμάτων του κόμματος - αποχαιρέτησε τον Καθηγούμενο, Γέροντα Ελισαίο και την Αδελφότητα για να εισπράξει και την δική τους πρόσκληση – όπως συνέβη και στην Ιερά Κοινότητα και στις δύο Μονές που επισκέφθηκε προηγουμένως – να επισκεφθεί ξανά το Άγιον Όρος.

Από την Μονή Σίμωνος Πέτρας μετέβη στη Μονή Ξενοφώντος όπου και θα καταλύσει.

Πηγή: Amen.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...