Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

☦ Ὁ Αναστάσιμος Κανών, ποίημα του Αγίου Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ

Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014

Χιλιάδες πιστοί γιόρτασαν τον Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο

Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε όλη τη χώρα
Με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το ιερό νησί της Τήνου τίμησε τη μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία του εκπροσωπούντος την κυβέρνηση γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των αρχηγών του ΓΕΝ και του Λιμενικού Σώματος, εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των τοπικών αυτοδιοικητικών Αρχών.
Το πρωί, στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελίστριας τελέσθηκε Δισαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συνιερουργούντων του Σεβασμιότατου Δωροθέου Β' και του Θεοφιλ. Επισκόπου Μπρανζαβίλ  Παντελεήμονος, κατά την οποία ομίλησε διατακτικώς για το πρόσωπο της Παναγίας ο Ιεροκηρυξ του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών, Χρυσόστομος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα η πάνδημη  λιτανεία της θαυματουργού εικόνος της Μεγαλόχαρης, φερομένης επί των ώμων ανδρών του Ελληνικού Ναυτικού, ενώ χιλιάδες λαού επιζητούσαν την ευλογία της.
Στην μαρμάρινη εξέδρα της πλατείας Παντανάσσης, ο Σεβασμιότατος Δωρόθεος Β' εξεφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, αναφερθείς στις υποθήκες των προγόνων μας, επικαλούμενος μάλιστα το προίμιο της Διαθήκης του ενδόξου Ναυάρχου Κουντουριώτη, στο οποίο έγραφε «έζησα πιστός εις την Χριστιανικήν θρησκείαν και εις την Ανατολικήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν. Ηγάπησα δι` όλης της ψυχής μου την Πατρίδα μου», προτρέποντας άρχοντες και αρχομένους να μιμηθούν τον ηρωικό Ναύαρχο και ικανό πολιτικό.
Χαιρετισμό, επίσης, εξεφώνησε και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης με τον οποίο κάλεσε τους Έλληνες σε ενότητα με τη υπέρβαση των όποιων, υπαρκτών ή μη, διαφορών.
Προ της επιστροφής της Ιεράς Εικόνος στο Πανίερο ενδιαίτημά της, ο Σεβασμιότατος Δωρόθεος Β' και τα πλήθη σε ατμόσφαιρα εθνικής και θρησκευτικής έξαρσης έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.
«Η ΕΛΛΗ σήμερα αναδύεται από τα βάθη της Αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας, όχι πληγωμένη, αλλά δοξασμένη, και μαζί της δαφνοστεφανωμένοι οι πρώτοι νεκροί του πολέμου και μας καλούν να ψάλουμε τον Εθνικό μας Ύμνο», είπε ο κ. Δωρόθεος Β'. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...