Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

☦ “Τίς Θεός μέγας ὡς ὁ Θεός ἡμῶν; σύ εἶ ὁ Θεός ὁ ποιῶν θαυμάσια μόνος”

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

50%-50% το αέριο ζητούν οι Τούρκοι

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com
Ισο μερίδιο στο φυσικό αέριο που θα ανακαλυφθεί διεκδικεί ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος παραπέμπει σε δυο προτάσεις του ( με το ίδιο περίπου περιεχόμενο), που είχε υποβάλει παλαιότερα- επί προεδρίας Χριστόφια- και αφορούν την ένταξη του θέματος των υδρογονανθράκων στο δικοινοτικό διάλογο, με τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής.
Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος φέρεται να μην αποδέχεται τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί μετά τη λύση, έκανε χθες λόγο για καθορισμό «μόνιμης ‘’κρατικής’’ πολιτικής επί αυτών των θεμάτων. Όταν αναφέρεται σε «κρατική» πολιτική εννοεί ασφαλώς το ψευδοκράτος και ο στόχος του είναι να υπάρξει χωριστή πολιτική για να διεκδικεί και με μη λύση μερίδιο από το φυσικό αέριο. «Η τ/κ πλευρά έχει μερίδια σε όλους τους υδρογονάνθρακες που θα ανακαλυφθούν στην Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά ο Έρογλου και υπέδειξε ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων γειτονικών χωρών για το θέμα αυτό αυξάνεται μέρα με την μέρα. Είπε ακόμη πως το θέμα της ενέργειας δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών.
Οι αναφορές αυτές έγιναν στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τα νεοεκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου των Ηλεκτρομηχανολόγων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του σώματος Mert Girgin. Ο τελευταίος ανέφερε πως τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας «στις δύο πλευρές του νησιού θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα, εάν συνδεθούν». Αυτό το θέμα, ανέφερε, θα πρέπει να συμπεριληφθεί σαν μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις συνομιλίες.
Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος οργανώνει συναντήσεις με ξένους πρέσβεις για να του ενημερώσει για «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος δεν περιορίζεται σε χωριστές συναντήσεις αλλά οργανώνει και κοινά γεύματα. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Οζντίλ Ναμί παρέθεσε χθες γεύμα στους πρέσβεις του Βελγίου, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ουγγαρίας και της Αυστραλίας.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις 13 Ιουνίου, ο Ναμί παρέθεσε γεύμα στους πρέσβεις της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Σλοβακίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας και της Πολωνία. Ενημερώνει, δηλαδή, κατά ομάδες τους πρέσβεις.

Νέα συνάντηση των διαπραγματευτών
ΟΙ δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι θα συναντηθούν σήμερα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις επί διαφόρων πτυχών του Κυπριακού. Στην ατζέντα σήμερα είναι τα θέματα της ιθαγένειας, της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δυο διαπραγματευτές θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο να καθοριστεί ημερομηνία για νέα συνάντηση των Αναστασιάδη και Έρογλου, η οποία αναβλήθηκε την Δευτέρα λόγω εισαγωγής στο νοσοκομείο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Όπως είναι γνωστό, υπάρχει και η προγραμματισμένη συνάντηση για τις 7 Ιουλίου.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...