Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

☦ Ὁ Αναστάσιμος Κανών, ποίημα του Αγίου Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Το κλείσιμο των ΣΤΕΝΩΝ στις Συμπληγάδες της Μυθολογίας;

Οι Συμπληγάδες ή Κυανέες ή Πλαγκτές ή Σεντρομάδες Πέτρες ήταν στη μυθολογία δύο απόκρημνα βράχια το ένα απέναντι στο άλλο στο μέρος όπου τελείωνε ο Βόσπορος κι άρχιζε ο Εύξεινος Πόντος.
Οι πέτρες ανοιγόκλειναν, μια πλησίαζαν μεταξύ τους και μια απομακρύνονταν, μ' αποτέλεσμα να εμποδίζουν τα πλοία να περάσουν και να τα συντρίβουν. Οι Συμπληγάδες Πέτρες ακινητοποιήθηκαν από τότε που πρόφτασε να περάσει ανάμεσά τους ο Ιάσονας με τους άλλους Αργοναύτες http://www.bookia.gr/

Και ενώ στην Ελλάδα προσπαθούνε  τα γκάλοπ ¨να κλειδώσουν και να ξεκλειδώσουν¨ με  πιθανή προσέγγιση το αποτέλεσμα των εδώ εκλογών, κάποιοι λίγο  πιο πέρα  ετοιμάζουν να παίξουν τον ρόλο των ¨Γεωπολιτικών Συμπληγάδων¨.

Όσο η ένταση στην Ουκρανία θα αυξάνεται  τόσο οι σύμμαχοι θα κατανοούν ότι οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δεν  ¨προάγουν¨ την συμμόρφωση της.

Και αυτό είναι σήμερα ορατό  την ίδια στιγμή που  στην διεθνή ειδησεογραφία ¨αχνίζει¨  ένας νέος τύπος κύρωσης με μικτό περιεχόμενο οικονομικής- γεωπολιτικής- στρατιωτικής υφής.

“Το μοναδικό μέτρο στρατιωτικού περιεχομένου, που θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για τη Ρωσία, αν εφαρμοστεί, είναι να «παιχτεί» το χαρτί του Βοσπόρου.
Να συμφωνήσουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΤΟΥΡΚΙΑ, να μην διέρχονται τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας, από τα στενά του Βοσπόρου και να είναι εγκλωβισμένα στη Μαύρη Θάλασσα. Και έτσι, να μην μπορεί η Ρωσία, να έχει ναυτική παρουσία στην Μεσόγειο. Στη περίπτωση αυτή, θα πρέπει οι αμερικανοί να υπολογίσουν, όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, ως αντίδραση της Ρωσία, αφού στην προκειμένη περίπτωση πλήττονται καίρια τα Στρατηγικά της συμφέροντα” http://www.onalert.gr/ 18.03.2014

Να γιατί αυτή την στιγμή φαίνεται προσωρινά  ισχυρός ο Τούρκος ακριβώς γιατί ξέρει να παζαρεύει καλά.

Το παραπάνω σενάριο εμπλέκει άμεσα  την Ελλάδα γιατί ο Τούρκος πρέπει να έχει μια ισχυρή δικαιολογία για να κλείσει τα Στενά και πιθανώς να την βρει μέσα στο νομικό καθεστώς της Συνθήκης του Μοντρέ  που διέπει την ναυσιπλοΐα των Στενών.

Από την ιστορία των διασκέψεων που αφορούν τα Στενά διαβάζουμε..
Η διάσκεψη στήθηκε στην ελβετική πόλη Μοντρέ με διαπραγματευτές από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και τις τότε χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα. Στις 20 Ιουλίου 1936, υπογράφτηκε η συνθήκη. Η Τουρκία αποκτούσε πάλι το δικαίωμα να οχυρώσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Σε περίπτωση πολέμου, η Τουρκία μπορεί να απαγορεύει τη διέλευση πολεμικών πλοίων. Αν, όμως, δε μετέχει στον πόλεμο, δεν μπορεί να απαγορεύσει τη διέλευση ναυτικών δυνάμεων που εκτελούν απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών (του ΟΗΕ πλέον) ή δυνάμεων που ανήκουν σε κράτος με το οποίο έχει υπογράψει συνθήκη αμοιβαίας βοήθειας (π.χ. χώρας μέλους του κατοπινού ΝΑΤΟ). Τα Στενά. (Έθνος, 27.5.1997) (τελευταία επεξεργασία, 3.2.2009) http://hggiken.pblogs.gr http://historyreport.gr

Δηλ. η Τουρκία πρέπει να εμπλακεί πολεμικά με κάποια γειτονική κυρίως των ΣΤΕΝΩΝ  χώρα για να έχει την δικαιολογία να κλείσει τα Στενά.

Βουλγαρία ή Ελλάδα τι  πιθανότητες  έχουν να εμπλακούν;

Βουλγαρία .. σημειώσατε “South Stream”
“Μια ενδεχόμενη αναστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση του σχεδίου αγωγού αερίου “South Stream” για τη διανομή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία δεν θα επηρεάσει την υλοποίησή του, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ. 18 Απριλίου 2014

Ελλάδα… σημειώσατε ΑΟΖ Κύπρου- Ελλάδος – Καστελόριζο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, (εφημερίδες Milliyet,και της φιλοκυβερνητικής Yeni Şafak), η Τουρκία σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία, Shell, προχωρεί στην μόνιμη εγκατάσταση πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου, την οποία μάλιστα έχει ονομάσει χαρακτηριστικά, «Εθνική Πλατφόρμα», (Milli platforme), ανοιχτά του λιμένα της Αττάλειας, στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου όπου όπως είναι γνωστό υπάρχει έντονη…αμφισβήτηση για την κυριαρχία της θαλάσσιας περιοχής   Μαΐου 14, 2014 Νίκος Χειλαδάκης

Μετά  ταύτα ποια Πόρτα των Στενών κλείνουν οι Τούρκοι, αυτή που βλέπει Μαύρη Θάλασσα ή αυτή που βλέπει Αιγαίο;

Φυσικά δεν είναι τρελοί να τις κλείσουν και τις δύο γιατί θα αυτοπαγιδευθούνε.

Τα Στενά των Δαρδανελίων ( Ελλήσποντος) θα τα αφήσουν ανοικτά για να δρομολογούν καταστάσεις στο Αιγαίο και  σε περίπτωση ανάγκης να δεχτούν βοήθεια από τους συμμάχους τους με τους οποίους θα έχουν παζαρέψει το ενδεχόμενο αυτό.

Για όποιο λόγο τελικά αποφασίσουν να κλείσουν τα Στενά θα σφραγίσουν πιθανώς  “με ένα τυχαίο ναυάγιο”  αυτά που βλέπουν προς πλευρά Κριμαίας.

Η Πόρτα που θα κλείσουν ονομάζεται ο Φάρος της Ρούμελης ή Ρούμελη Φενερί ή Τούρκελι Φενερί  και είναι το τελευταίο άκρο του Βοσπόρου επί της Ευρωπαικής ακτής  βγαίνοντας  στον Εύξεινο Πόντο.  Στο σημείο αυτό ο υπάρχων οικισμός ονομαζόταν από τους Έλληνες Φαναράκι και η  Ελληνική Μυθολογία στο σημείο αυτό προσδιορίζει τις Συμπληγάδες Πέτρες που αντιμετώπισαν οι Αργοναύτες.

Ο Στράβων, ο Ηρόδοτος και ο Ευριπίδης πίστευαν πως οι ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ  ήταν η είσοδος του Βοσπόρου από τον Εύξεινο Πόντο. Ο Πλίνιος, επαναλαμβάνοντας τις απόψεις των προηγουμένων, τις ταυτίζει με τις νήσους Φανάρι, και εξηγεί ότι «η ιστορία οφείλεται στο ότι χωρίζονται από πολύ μικρό διάστημα, ώστε από τους εισερχόμενους στη Μαύρη Θάλασσα που τους έβλεπαν καθέτως φαίνονταν δύο, και μετά, όταν η οπτική γωνία γινόταν λίγο πλάγια, εμφανίζονταν σαν να κινούνται και να ενώνονται σε ένα σώμα» http://el.wikipedia.org

Σημειολογικά και πάλι η Ελληνική Μυθολογία βρίσκεται  μπροστά μας διαχρονικά αλλά με άλλους πρωταγωνιστές.

Πιθανώς τον ρόλο των “Γεωπολιτικών Συμπληγάδων”   να τον παίζουν οι Τούρκοι και τον ρόλο των “Αργοναυτών” οι Ρώσοι σε αντίστροφη πορεία.

Πριν παίξουν αυτό τον ρόλο τους οι Τούρκοι δηλ να εμπλακούν σοβαρά στην διαμάχη μεταξύ Δύσης- Ρωσίας, πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τον Φινέα ,τον Ιάσονα , την Αργώ και τους Αργοναύτες που έχουν να διανύσουν τις παρακάτω αποστάσεις αυτή την φορά ανάποδα.

Α. Σεβαστούπολη- Φάρος της Ρούμελης = 270,50 ναυτικά μίλια.

Β. Φάρος της Ρούμελης – ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ = 27, 5 χιλιόμετρα δηλ σαν κάτι περίπου Πειραιάς – Άγιος Στέφανος.

Προλαβαίνουν άραγε να μετατρέψουν τις όμορφες αμμουδιές της Μαύρης Θάλασσας  δίπλα στο  Φάρο της Ρούμελης ή Ρούμελη Φενερί  και να τις κάνουν σαν τις όχθες της τουρκικής πλευράς του Έβρου;

Οι  οικονομικές συμπληγάδες της σημερινής Ελλάδας και τα άδικα αίματα των αθώων της Συρίας ενεργοποιούν ήδη τις γεωπολιτικές συμπληγάδες για τους  μεγάλους της ανθρωπότητας.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...