Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

☦ Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (25 Ιουλίου 1924 - 12 Ιουλίου 1994)

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

Καμπανάκι Κινδύνου για Έλλειψη Φυσικού Αερίου

Ο ΔΕΣΦΑ έθεσε χθες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το σύστημα φυσικού αερίου, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων  LNG στη Ρεβυθούσα. Το πρόβλημα προέκυψε λόγω των περικοπών που έκανε η Τουρκία για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, χθες, των ποσοτήτων αερίου που εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού, προκειμένου να καλύψει την αυξημένη δικιά της ζήτηση για αέριο, η οποία κορυφώθηκε λόγω της κακοκαιρίας. Μάλιστα αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση που συμβαίνει αυτό, αφού το φαινόμενο είχε επαναληφθεί πριν δύο χρόνια με αποτέλεσμα να προσφύγει η ΔΕΠΑ σε διαιτησία. 
Υψηλή ζήτηση όμως παρατηρείται και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί κάποια έλλειψη αερίου μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. H κατανάλωση κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες στις 170.000 μεγαβατώρες έναντι κανονικής ζήτησης τους χειμερινούς μήνες στις 140-150 χιλιάδες μεγαβατώρες. 
Για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, η ρωσική Gazpom παραδίδει εδώ και 10 ημέρες αυξημένες ποσότητες αερίου σε ποσοστό 20% των συμβατικών. Παράλληλα, την κατάσταση θα βοηθήσει και η ΔΕΗ, μειώνοντας την δικιά της κατανάλωση αερίου και ενεργοποιώντας ταυτόχρονα δύο λιγνιτικές μονάδες.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...