Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

☦ Ὁ Αναστάσιμος Κανών, ποίημα του Αγίου Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Αερομεταφερόμενη εκκλησία για αλεξιπτωτιστές!

Ρώσοι ιερείς που υπηρετούν στις μονάδες αλεξιπτωτιστών δημιούργησαν και πέτυχαν την αεροκίνηση μιας ... ιπτάμενης εκκλησίας για πρώτη φορά παγκοσμίως στην περιφέρεια Ριαζάν, ακριβώς μετά την ολοκλήρωση διήμερης άσκησης της μονάδες αλεξιπτωτιστών που εδρεύει στην περιοχή. Η άσκηση άλλωστε, είχε αυτόν ακριβώς τον στόχο. Πώς να μεταφερθεί, να ρίξουν την εκκλησία από το αεροσκάφος και κατόπιν να τη στήσουν
Ο εκπρόσωπος των αερομεταφερόμενων δυνάμεων, συνταγματάρχης Αλεξάντρ Κουτσερένκο, ανέφερε ότι αρχικά πήδηξαν οι ιερείς του στρατού και στη συνέχεια ρίχτηκε με επιτυχία ο ναός. Όπως είπε, οι ιερείς πραγματοποίησαν δύο εκπαιδευτικά άλματα με αλεξίπτωτο από αεροσκάφος Antonov-2, και στη συνέχεια από ένα Iliyushin-76.
Λίγο πριν είχαν ρίξει με μεταγωγικό αεροσκάφος την πλατφόρμα με τον ναό. Στη συνέχεια, οι ιερείς μαζί με τους καταδρομείς τον συναρμολόγησαν επιτόπου.
Η κινητή εκκλησία είναι μια μεγάλη φουσκωτή σκηνή σε ειδική πλατφόρμα-αλεξίπτωτο, η οποία χρησιμοποιείται για τη μεταφορά τεχνικών μέσων και άλλων στρατιωτικών φορτίων.
Η σκηνή περιέχει εκκλησιαστικά σκεύη, όπως ιερό, εικόνες και άλλα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τη Θεία Λειτουργία. Όλα τα σκεύη είναι συσκευασμένα σε αφρολέξ ώστε να μην σπάσει τίποτα.
Οι εικόνες της εκκλησίας των αλεξιπτωτιστών είναι και αυτές ειδικές για την περίσταση, φτιαγμένες δηλαδή από πλαστικοποιημένο ύφασμα.
Η μεταφορά του «ιπτάμενου» ναού έγινε χωρίς προβλήματα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Ο Κουτσερένκο εξήγησε πως οι ιερείς μαζί με τους στρατιωτικούς έστησαν τον φορητό ναό επάνω στην πλατφόρμα -μια ρυμουλκούμενη καρότσα αυτοκινήτου- σε διάστημα 5-7 λεπτών. Το μέγεθος της σκηνής-εκκλησίας μπορεί να φτάνει από 8 ως τα 20 μέτρα.
Ο ιερέας Μιχαήλ Βασίλιεφ, υπεύθυνος του τομέα της δύναμης αλεξιπτωτιστών στο τμήμα της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΡΟΕ), που αφορά τη συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις αρχές ασφαλείας, ανέφερε ότι δέκα ιερωμένοι της ΡΟΕ πραγματοποιούν συστηματικά πτώσεις με αλεξίπτωτο. «Είναι και αυτός ένας τρόπος για να φτάσεις στο ποίμνιο, το οποίο αποτελούν εν προκειμένω οι καταδρομείς μας», εξήγησε ο πατήρ Μιχαήλ, και τόνισε ότι οι ιερείς λειτουργούν για το στρατό, βοηθώντας τους στρατιώτες «Να παίρνουν δύναμη κατά την εκτέλεση του δύσκολου και επικίνδυνου έργου τους να υπηρετιούν την πατρίδα».
Σχέδια για τη δημιουργία αερομεταφερόμενων ορθοδόξων ναών για τη δύναμη αλεξιπτωτιστών υπήρξαν ήδη από τον Μάρτιο του 2012. Μεταξύ των άλλων, τον Φεβρουάριο του 2013 παρουσιάστηκε ένας φορητός ναός σε σασί οχήματος KamAz για τους αλεξιπτωτιστές του Ριαζάν. Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμύνης, Κουτσερένκο, οι ανάγκες για ιερείς στο στρατό αυξάνονται συνεχώς. Πόσο μάλλον, αφού ο αριθμός των νεοσύλλεκτων ορθοδόξων χριστιανών αυξάνεται κάθε χρόνο, φτάνοντας στις δυο τελευταίες ΕΣΣΟ το 90%.
Εκτός από τους ορθοδόξους, στον ρωσικό στρατό υπηρετούν και εκπρόσωποι άλλων θρησκειών, αλλά σύμφωνα με τον ιερέα Μ. Βασίλιεφ, από πλευράς μουσουλμάνων και ιουδαίων δεν έχει εκδηλωθεί έντονη ανάγκη για ναό. Όπως ανέφερε, για τους μουσουλμάνους και ιουδαίους ο ναός δεν είναι απαραίτητος καθώς αυτοί μπορούν να προσευχηθούν οπουδήποτε, έχοντας απλώς μαζί τους ένα χαλάκι. Ενώ για τους ορθοδόξους χριστιανούς η τέλεση της λατρείας και των μυστηρίων έχει την ιδιαιτερότητα ότι απαιτεί την ύπαρξη αρκετών συγκεκριμένων αντικειμένων. defencenet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...