Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

†"Θεοτόκε Παρθένε" Ήχος Α'-Ψάλλει η μακαριστή Γερόντισσα Ξένη μοναχή

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

Οι Αμερικανοί επιβάλλουν Παπαδήμο

Τo newsbomb.gr από πολύ νωρίς σας είχε ενημερώσει γιατί δεν είναι πιθανό να γίνουν εκλογέςστις 19 Φεβρουρίου, την ενδεικτική αυτή ημερομηνία που ακούστηκε από την πρώτη στιγμή. Ήδη το πρώτο χρονικό διάστημα στελέχη της νέας μεταβατικής(;) κυβέρνησης, αποφεύγουν να ανεφερθούν σε ακριβή ημερομηνία εκλογών , προτάσσοντας το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με εξαίρεση αυτά της ΝΔ που επιμένουν για πρόωρες εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου. Από την Ευρωπαική πλευρά δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση για αυτό το θέμα , καθώς οι εταίροι μας μόνο σε μια τέτοια κουβέντα δεν θέλουν να συμμετέχουν την ώρα που η κρίση χρέους χτυπάει την καρδιά της Ευρωζώνης. Άλλωστε πέτυχαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία να έχουν κυβερνήσεις χωρίς ισχυρό αντίλογο, με τις οποίες μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα... Όμως ως προς το ζήτημα των εκλογών ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η πρόσφατη έκθεση της Bank of America – Merrill Lynch (Bofa), της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ , η οποία επισημαίνει πως ίσως να μην είναι απαραίτητες οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, στηρίζοντας έτσι εμμέσως τη νέα κυβέρνηση. Η στήριξη προς τον κ. Λουκά Παπαδήμο αποτελεί προφανές ζητούμενο και συμπέρασμα στη λογική των αγορών. Οι τράπεζες θεωρούν ότι ο τραπεζίτης κ. Λουκάς Παπαδήμος είναι αυτός που μπορεί να εφαρμόσει πλήρως ότι έχει αποφασιστεί, χωρίς βέβαια να ενδιαφέρονται για το αν αυτή η κυβέρνηση έχει την λαϊκή νομιμοποίηση να προχωρήσει τόσο και να δεσμεύσει τη χώρα για τουλάχιστον 10 χρόνια. Επίσης όπως έχει γίνει γνωστό η στήριξη των ΗΠΑ συνεχίζεται μετά τον Γιώργο Παπανδρέου και στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου , καθώς οι Αμερικανοί έχουν τοποθετηθεί και θεσμικά μέσω ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου υπέρ της νέας κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Παπαδήμο για του εκφράσει την αμέριστη υποστήριξή του στο έργο που έχει αναλάβει.

Εκτιμήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Η BofΑ σε αυτή την έκθεση της με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου, σχολιάζει πως η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να μετατεθεί για αργότερα ανάλογα με το πως εξελίσσεται η εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί και το βασικό στόχο της κυβέρνησης Παπαδήμου. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Η τράπεζα επισημαίνει πως οι πρόωρες εκλογές μπορεί να εξελιχθούν σε αρνητικό παράγοντα, τη στιγμή που οι πιο πρόσφατες δημοσκπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και συμπληρώνει ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια. Συνεχίζοντας η Bank of America τονίζει ότι σε περίπτωση που οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αποτύχουν, είναι πιθανή η διεξαγωγή νέων εκλογών, με επακόλουθο την καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των κινδύνων για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Παράλληλα αναφέρει πως αν οι συζητήσεις επιτύχουν θα σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις είναι κάτι που και το εκλογικό σώμα προτιμά. «Αν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών είναι ο σχηματισμός μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού, τότε οι εκλογές ουσιαστικά δεν είναι απαραίτητες» κλείνει την ανάλυση του το αμερικανικό πιστωτικό ίδρυμα.

Έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα
Πάντως οι αμερικανοί, όπως και οι τράπεζες τους βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο σημείωμα πάλι της Bank of America στις 25 / 11 με το οποίο χαρακτηρίζει πολύ πιθανή τη διάσπαση της Ευρωζώνης , ενώ προσθέτει πως εάν υπάρξει διάσπαση της είτε αποχώρηση κράτους-μέλους, αυτό θα γίνει με μη ελεγχόμενο τρόπο. Τέλος άξιο αναφοράς στην έκθεση της ΒofΑ είναι ότι κάνει επίσης λόγο για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, το οποίο θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται το αργότερο το Μάρτιο σε συνδιασμό με νέα αναδιάρθρωση χρέους στη διάρκεια του νέου αυτού προγράμματος. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή θα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο απώλειες για τους επίσημους (σε αντιδιαστολή με τους ιδιώτες) πιστωτές της χώρας, όπως ορίζει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου που αφορά τα 200 δισ. ευρώ περίπου ελληνικού χρέους που διακρατούν ελληνικές και ξένες τράπεζες και ασφαλιστικοί οργανισμοί. Με απλά λόγια εννοεί «κούρεμα» στους θεσμικούς κατόχους των υπόλοιπων περίπου 160 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους...

http://www.newscode.gr

Ο Πούτιν επιστρέφει στην προεδρία της Ρωσίας

Με διάλειμμα, μία τετραετία οπότε και άλλαξε ρόλους με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο "Τσάρος" της Ρωσικής Κοινοπολιτείας έβαλε και επίσημα μπρος για την επιστροφή του στον προεδρικό θώκο. Το 2008 ο Βλαντιμίρ Πούτιν (πρόεδρος από το 2000 και για δύο τετραετίες) αντιμετώπισε με ένα απλό τέχνασμα την συνταγματική απαγόρευση για τρίτη συνεχόμενη προεδρική θητεία. Στήριξε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ για πρόεδρο και σε "αντάλλαγμα" κέρδισε την τοποθέτησή του στην πρωθυπουργία της χώρας. Πλέον, η "χάρη" αυτή ολοκλήρωσε τον σκοπό της και επίκειται η επιστροφή στην "φυσιολογική" κατάσταση πραγμάτων. Ήδη από το Σεπτέμβριο ο Πούτιν είχε κάνει σαφές ότι το Μάρτιο θα είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία. Την Κυριακή, αποδέχθηκε και επισήμως την πρόταση του κόμματός του, που ελέγχει την πλειοψηφία της ρωσικής βουλής, να είναι ο υποψήφιός του για την κορυφαία πολιτειακή θέση στη Ρωσία. "Φυσικά και απόδέχομαι την πρόταση με ευγνωμοσύνη", δήλωσε με αποφασιστικό ύφος, μπροστά σε 10.000 μέλη και οπαδούς του κόμματος που φώναζαν το όνομά του. Η προεκλογική του τακτική όπως φαίνεται θα παραμείνει απαράλλακτη, καθώς ξεκίνησε με κατηγορίες κατά "ντόπιων και ξένων κέντρων" που χρηματοδοτούν τους αντιπάλους του. "Εκπρόσωποι κάποιων ξένων κρατών συγκεντρώνουν αυτούς που πληρώνουν εδώ, τους αρχι-εισπράκτορες, για να τους δώσουν οδηγίες και να τους αναθέσουν αποστολές με σκοπό να επηρεάσουν την προεκλογική εκστρατεία", υποστήριξε. Κάτι τέτοιο είναι κατά τον ίδιο "χαμένος κόπος", καθώς οι Ρώσοι θα απορρίψουν πολιτικούς με χρηματοδότηση από το εξωτερικό γιατί θα τους αντιμετωπίσουν ως "Ιούδες". Αν και οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένη την επανεκλογή του, οι βουλευτικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα ίσως περιορίσουν την κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι η επίσημη αποδοχή της πρότασης έγινε σήμερα, ακριβώς για να ενισχυθεί το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας πριν την αναμέτρηση της 4ης Δεκεμβρίου.

http://www.ethnos.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...