Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

† "Ρείθρον άυλον, εν τη ψυχή σου, τον ζωήρρυτον, πλουτήσας φόβον"

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Στα όρια της εσχάτης προδοσίας...

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Στα όρια του πεδίου εφαρμογής των διατάξεων περί εσχάτης προδοσίας ακροβατεί ήδη η ελληνική κυβέρνηση, είτε το συνειδητοποιεί, είτε όχι, τόσο σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις ξένες τράπεζες και δυνάμεις, όσο και την εσωτερική πολιτική που ασκεί. Ελπίζει κανείς ότι θα το αντιληφθεί και θα αλλάξει πορεία, ή τουλάχιστον, θα έχει το θάρρος, και για την αυτοπροστασία της ακόμα βρε αδερφέ, να πάει τη χώρα σε δημοκρατική λύση μέσω άμεσων εκλογών και παράλληλου δημοψηφίσματος για μνημόνιο, μεσοπρόθεσμα και 21η Ιουλίου. Δυστυχώς όμως, μέχρι τώρα, όλα δείχνουν ότι είναι επαρκώς μοιραία και άβουλη για να οδηγήσει μέχρι τέλους τη χώρα και τον εαυτό της στην αυτοκαταστροφική πορεία που εγκαινίασε τον Μάιο του 2010.

H σκιά του 1922
Για μια μερίδα του ελληνικού λαού, η λέξη «Γουδί» αρχίζει να κάνει πια νόημα, τέτοια είναι η συσσωρευμένη οργή απέναντι στην κυβέρνηση, την πολιτική και γενική «ελίτ» ευρύτερα. Βεβαίως, όπως τυπικά συμβαίνει ιστορικά σε αυτές τις περιπτώσεις, με κλασικό παράδειγμα το «ας φάνε παντεσπάνι αν πεινάνε» της Μαρίας Αντουανέττας, η «ελίτ» της χώρας βυθίζεται όλο και πιο πολύ στον δικό της κόσμο, αδυνατώντας να αντιληφθεί ότι έχει βάλει πιθανώς τις βάσεις όχι μόνο για την καταστροφή της χώρας, αλλά και για τη δική της, συνεχίζοντας, όσο ποτέ άλλοτε, να επιτελεί με φανατισμό τις δύο λειτουργίες που ξέρει να κάνει καλύτερα: να λεηλατεί τη χώρα στο εσωτερικό, να την υποδουλώνει στο εξωτερικό. Οι πιο κυνικοί λένε τώρα «ας επιβιώσουν τουλάχιστον οι μισοί ‘Ελληνες, γιατί να χαθούν κι αυτοί;».

Τις προάλλες κυκλοφορούσα στο δρόμο με το αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας στο κίνημα του Γουδί το 1909. Παρά το τόσο εμφανές 1909 στο εξώφυλλο και τη λέξη Κίνημα, κανενός από όσους συνάντησα δεν πήγε το μυαλό στο κίνημα που σφράγισε την πρώτη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, τον 20ό αιώνα. ‘Ολοι συνέδεσαν αμέσως τη λέξη Γουδί με την εκτέλεση των ‘Eξη, θεωρηθέντων υπευθύνων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στη Χιλή του Πινοτσέτ, η ανείπωτη βαρβαρότητα, οι δολοφονίες και τα βασανιστήρια της στρατιωτικής δικτατορίας, προετοίμασαν την οικονομική και κοινωνική βία των νεοφιλελεύθερων. Στην σημερινή Ελλάδα, η οικονομική και κοινωνική βία προετοιμάζει την έκρηξη της εμφύλιας.

H “εκκαθάριση” του ελληνικού κράτους
Πλησιάζουμε τώρα με ταχύ ρυθμό προς την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ελληνικού δράματος, το λιγότερο με κάποιας μορφής χρεωκοπία του ελληνικού κράτους, ίσως και την έξοδο από την ΕΕ. Οι δανειστές και οι δυνάμεις το γνωρίζουν, γι’ αυτό και επιμένουν να έχουν ολοκληρώσει την επίθεση κατά του ελληνικού κράτους, κοινωνικού και … υπόλοιπου και τη διαρπαγή της περιουσίας του, προτού φτάσουν εκεί τα πράγματα. Επιδιώκουν, μέσω της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που συνέταξε το παγκόσμιο τραπεζικό λόμπυ International Institute of Finance, να υπάγουν όλο το ελληνικό χρέος στο καθεστώς του βρετανικού δικαίου, και όχι του ελληνικού που βρίσκεται σήμερα, ώστε να στερήσουν από την Ελλάδα το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί της προτού φτάσουμε στο σημείο της αναδιάρθρωσης ή στάσης πληρωμών.
Η τρόικα, για την παρουσία της οποίας επαίρεται μια κυβέρνηση που εγγίζει πλέον τον «βαθμό μηδέν αξιοπρέπειας», λειτουργεί ακριβώς όπως οι διαχειριστές, για λογαριασμό τραπεζών, των χρεωμένων επιχειρήσεων, που αναλαμβάνουν να μειώσουν όσο μπορούν το κόστος της μη εξυπηρέτησης των δανείων και να εκποιήσουν μισοτιμής την περιουσία της προτού τις κλείσουν. Κάνουν ότι μπορούν για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης, απολύουν προσωπικό, κάνουν προσημείωση ακινήτων. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας το αποδέχεται για να μην πάει φυλακή. Οι ηγέτες όμως της Ελλάδας γιατί το κάνουν; Σε τι ελπίζουν και τι φοβούνται; Μήπως την αποκάλυψη, από αυτούς που τους είχαν στο μισθολόγιο, από τις Ζήμενς και τις άλλες εταιρείες που ασελγούσαν, με τη συνενοχή τους, επί δεκαετίες πάνω στο σώμα της χώρας που κατέστρεψαν, την αποκάλυψη των έργων τους;

Πρόσφατα ήμουν στην Κούβα. Το κεντρικό κανάλι της τηλεόρασης μου ζήτησε μια συνέντευξη για το ελληνικό πρόβλημα. ‘Ηρθε το συνεργείο και όσο ετοιμάζονταν, πιάσαμε συζήτηση με το δημοσιογράφο. «Τι γίνεται στην Ελλάδα;» με ρώτησε, «ήρθε εδώ επίσκεψη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου και μας είπε εντάξει είναι κάπως υπερβολικό ότι θα τους πάρουμε την Ακρόπολη, αλλά δεν απέχει και πολύ από αυτό που θα κάνουμε. Είναι αλήθεια;». Για ποιο λόγο αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα χρεωκοπήσουμε με τη μία ή την άλλη μορφή, πρέπει και να χρεωκοπήσουμε απένταροι; ‘Εχοντας χάσει κάθε δημόσια, έτσι που πάμε και κάθε μη ρευστοποιηθείσα ιδιωτική ελληνική περιουσία, έχοντας αποποιηθεί τα διαπραγματευτικά μας χαρτιά και έχοντας διαλύσει το ελληνικό κράτος;

Ελλάδα: “πεδίο δοκιμής” παγκόσμιας επίθεσης κατά κράτους και Δημοσίου
Αρκεί βεβαίως να διαβάσουμε τη Wall Street Journal και τον Economist,όργανα των υπερτραπεζών της Wall Street και του City αντίστοιχα, και του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος (η πρώτη), των πραγματικών δηλαδή αφεντικών του κόσμου μας, για να καταλάβουμε τι γίνεται. Επιχαίρουν για την κρίση και τις καταστροφές που έρχονται. Τις θεωρούν ιστορική ευκαιρία για να ξεμπερδεύουν μια και καλή, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με το κοινωνικό κράτος, με το δημόσιο, τους δημόσιους υπαλλήλους και το συνδικαλιστικό τους κίνημα, αλλά και την ίδια την ιδέα της Ευρώπης και του ευρώ.

Στην κρίση, το παγκόσμιο χρηματιστικό κεφάλαιο, η νέα υπερδύναμη της εποχής μας, βλέπει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια νέα τεράστια λεηλασία των Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών, μια νέα γιγαντιαία μεταφορά δημόσιου πλούτου στις υπερτράπεζες, που έφτιαξαν τη μεγάλη φούσκα των CDS και θέλουν τώρα να πάρουν τα λεφτά πριν σκάσει. Θέλουν να πάρουν πίσω όλες τις κατακτήσεις των ευρωπαϊκών λαών μετά τη νίκη επί του φασισμού το 1945, αν όχι μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Θέλουν να εξισώσουν, εν ονόματι της ανταγωνιστικότητας, τις κοινωνικές, φορολογικές, οικολογικές συνθήκες στην Ευρώπη και στον τρίτο κόσμο στα επίπεδα του τελευταίου. Και χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να το πετύχουν. «Δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει να εκμεταλλεύεσαι τον μαλάκα», λέει επί λέξει ένας Νεοϋρκέζος χρηματιστής στη γαλλική Λιμπερασιόν, σχολιάζοντας τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της Goldman και των hedge funds με την Ελλάδα. Μόνο που, αν υπάρχει «μαλάκας», είναι και διεφθαρμένος!

Νοοτροπία Γενίτσαρων
Και ενώ γίνονται όλα αυτά, τα εγχώρια μέσα της διαπλοκής, όλοι αυτοί που μας έλεγαν πέρυσι ότι πρέπει να εφαρμόσουμε το μνημόνιο για να βγούμε φέτος στις αγορές, ξανάστησαν κατ’ επιταγήν της τρόικας, μια νέα φτηνή και ανθελληνική προπαγάνδα εναντίον του δημοσίου και των δημοσίων υπαλλήλων, προσπαθώντας να κερδίσουν την υποστήριξη των μισών θυμάτων της οικονομικής κρίσης, των ιδιωτικών υπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων, εναντίον των άλλων μισών. Βρήκαν τη μέθοδο της εφεδρείας για να ξαναγυρίσουν το ελληνικό κράτος στην πλατεία Κλαυθμώνος, αναιρώντας το πιο βασικό θεμέλιο της ανεξαρτησίας του δημόσιου υπαλλήλου, τη μονιμότητα. Εμφορούμενοι από τη ψυχολογία των Γενιτσάρων, δεν ενοχλούνται καθόλου να ξαναγυρίσουν στα … οθωμανικά πρότυπα την ελληνική δημόσια διοίκηση, ούτε ότι, ως αποτέλεσμα των μέτρων κοινωνικής εξόντωσης που υιοθετούν, δεν απομένει πολύς καιρός μέχρι να δούμε φαινόμενα πείνας στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Σε μια χώρα που θέλει να μειώσει τα ελλείμματά της, ξεπουλάνε τώρα σίγουρες πηγές εσόδων, όπως τα λαχεία και το Ελευθέριος Βενιζέλος, υποθηκεύοντας όχι μόνο τις παρούσες γενηές, αλλά και κάθε μέλλον μιας χώρας, οι πιο μορφωμένοι, νέοι και δυναμικοί πολίτες της οποίας την εγκαταλείπουν, μόλις τους δίνεται η ευκαιρία.

Στις συνθήκες που δημιουργούνται, μόνο μια γενικευμένη εξέγερση του ελληνικού λαού, ίσως και με τη μορφή γενικής απεργίας διαρκείας, με αίτημα την διενέργεια εκλογών και δημοψηφίσματος για το αν ο ελληνικός λαός επιθυμεί τη συνέχιση ισχύος ή την καταγγελία των αποικιακών συμβάσεων (μνημόνιο, μεσοπρόθεσμα, 21η Ιουλίου), θα μπορούσε ίσως, όχι να αποτρέψει, αλλά τουλάχιστο να περιορίσει την εν εξελίξει μεγαλύτερη εθνική καταστροφή στη νεώτερη ελληνική ιστορία. Θα ήταν και η μόνη δημοκρατική διέξοδος στις παρούσες συνθήκες.

http://konstantakopoulos.blogspot.com/

Στη γειτονιά μας αλλάζουν πολλά!


Μιχάλης Ιγνατίου

Εφημερίδα: ΕΘΝΟΣ

Ο Κ. Σημίτης ρίχνει λάδι στη φωτιά: Η έξοδός μας από το ευρώ έχει καθοριστεί νομικά

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης (ωσάν να είναι αμέτοχος για την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας!), σε άρθρο του στην "Καθημερινή της Κυριακής", υποστηρίζει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αποπομπής της χώρας από την Ευρωζώνη και τονίζει ότι μέσω των προβλέψεων του νέου Μηχανισμού Σταθερότητας, “οι νομικοί κανόνες για την έξοδό μας έχουν καθοριστεί”. Αναλυτικά, ο κ. Σημίτης λέει ότι καθυστέρησε η λήψη αναγκαίων μέτρων γιατί επικράτησε εφησυχασμός, καθώς "πολιτικοί και εμπειρογνώμονες μας διαβεβαίωναν ότι έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι δυνατή διότι δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες η αποχώρηση χώρας ή αποπομπή μας".
"Όταν δεν καταβλήθηκε η έκτη δόση στα μέσα Σεπτεμβρίου διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι οι εταίροι μας έχουν αρκετά διαφορετικές απόψεις από εμας σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει. Είναι ανάγκη να δούμε την πραγματικότητα, γιατί η γνώση της είναι προϋπόθεση αντιμετώπισής της. Μόνο όσοι εθελοτυφλούν μπορούν να πιστεύουν ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η Ελλάδα. Η πραγματικότητα της λειτουργίας της Ένωσης καθορίζει το πλαίσιο παραμονής ή εξόδου μίας χώρας".
 
Ο κ. Σημίτης αναφέρει παράλληλα ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου θα ωφελήσουν τις χώρες που θα κριθεί ότι έχουν βιώσιμο χρέος και ότι αυτές θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται. "Οι άλλες, το χρέος των οποίων δεν είναι βιώσιμο θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνα τους".
"Όσες χώρες δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, θα ενταχθούν σε μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Στόχος θα είναι να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα", λέει προσθέτοντας ότι αυτό είναι εκ των πραγμάτων μία οικειοθελής "αναστολή" της συμμετοχής στη χώρα στην Ευρωζώνη.
"Οι νομικοί κανόνες για την έξοδό μας έχουν ήδη ουσιαστικά καθοριστεί. Το αργότερο το 2014 θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ο χρόνος που μας μένει να αποφύγουμε την έξωση είναι το πολύ τρία περίπου χρόνια, με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί στο μεταξύ κάποιο ατύχημα. Ας σημειωθεί εδώ ότι στην Ευρωζώνη ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια επιτάχυνσης των διαδικασιών. Επιδιώκεται να λειτουργήσει ο Μηχανισμός αντί για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2012. Ο διαθέσιμος χρόνος για την ανατροπή της αρνητικής μας πορείας θα είναι ελάχιστος σε αυτή την περίπτωση".  
Ο πρώην πρωθυπουργός απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση αλλά και σε όλο το πολιτικό φάσμα, λέγοντας ότι “χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια” υπογραμμίζοντας ότι “η προοπτική της ανάκαμψης θα παρεμείνει ζωντανή αν δουλέψουμε με συνέπεια, σχέδιο και θέληση".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

"Θα ανάψουμε κεριά κάτω από την Αγιά Σοφιά"


Ένα από τα ηχηρά μηνύματα που έστειλαν οι Εφεδροι Καταδρομείς από την πλατεία Συντάγματος

Σταυροὶ ἐμφανίζονται μέσα στὴν Ἁγιὰ Σοφιὰ


Παράδοξο κα νεξήγητο γεγονς πο ρχεται μετ τν περυσιν μφάνιση τν ξαπτέρυγων γγέλων 

Τ παράδοξο γι λους μς πο δν κατέχουμε τν τέχνη τς γιογραφικς εναι τι τ ψηφιδωτ καλύφθηκαν π παχ στρμα σβέστη (περίπου δύο δάχτυλα), πως φαίνεται κα σ συγκεκριμένη φωτογραφία, γι ν καλύψουν τ χριστιανικ σύμβολα κα πάνω στν σβέστη μφανίστηκαν ατο ο σταυροί.
Κα δίκαια ναρωτιέται πισκέπτης, φο δν τος βαψε μετέπειτα κάποιος, εναι δυνατν ν "πότισαν" π τν τοχο μέχρι τν ξωτερικ στρώση το σοβά;
Κα γιατί ν μφανιστον μόνο ο σταυρο κα ν μν μφανιστον κα ο πόλοιπες τοιχογραφίες-γιογραφίες, ο ποες εναι κα σ ψηφιδωτ μορφ (δηλαδ ποκλείεται "τυχαος" μποτισμός, φο τ πιστρωθν λικ εναι ψηφίδα); κόμη μως κα ἐὰν πρόκειτο γι καλυμμένες μ σοβ γιογραφίες, ποτελε πολ παράδοξο γεγονς ν μν φαίνονται μ γυμν μάτι, λλ ν ποτυπώνονται στν φωτογραφικ φακό!!! Τότε χουμε μία παραδοξότητα, πο σως θ πρέπει ν λεγχθε...
γιογράφος, πο χει ργαστε κα σ ψηφιδωτς εκόνες, λέει χαρακτηριστικά:
"Γι ν καταλάβετε μιλμε γι να δρανς λικ π.χ. πέτρα (πως τ ψηφιδωτ) εναι δύνατον ν ποδώσει χρμα ς χημικ ντίδραση στν νωπ σοβ (χι κα μόνο περιέχει σβέστη) στε ν πεικονίσει τ... σχμα Σταυρο"...
Ο σταυρο πως λοι παρατηρομε εναι ρθόδοξοι (σοσκελες) βυζαντινο κα ποτελον σύγχρονο φαινόμενο (τν τελευταίων μηνν...). Γι τν περίπτωση πο πρόκειται γι μεταλλικος σταυρος πο ξειδώθηκαν, γιογράφος επε: "Κα πως κα σες θ γνωρίζετε τ σίδερο μ συνδιασμ μ τ πέρασμα το χρόνου κα τς τελείωτες καιρικς συνθκες προκαλε ξείδωση κα τ κόκκινο χρμα (σκουρι) πλώνεται σν καρκίνωμα. ποτε σ να ριστούργημα σ λους τους τομες σ καμία περίπτωση δν θ βάλανε λικ π σίδερο... πίσης, ν μπορετε ν φανταστετε, λος Νας κα τ λλα ρχιτεκτονικ κτίσματα σ λης της Βυζαντινς Περιόδου ποτελεται π κομμάτια κεραμικν, σβέστη, ποταμίσια μμος,χαλίκι κα τελείωτα αγά!!!!.
Τ φρέσκο (τεχνικ τν Βυζαντινν γι τς τοιχογραφίες), ποτελεται π πάστα σβέστη πο εναι π πέτρα, μμο ποταμο, κα μαρμαρόσκονη, σ τρες στρώσεις (μαρο φρέσκο, κίτρινο φρέσκο κα σπρο φρέσκο) κα πάνω κε γίνονται ο γιογραφίες. Ο σκόνες χρωμάτων νακατεύονται μόνο μ νερ κα τίποτα λλο γιατί τ λικ πο τ κολλάει πάνω στν τοχο εναι σβέστης. σβέστης βγαίνει μ τ νερ π τν σοβ πρς τν πιφάνεια (μ τν καιρ) κα συναντώντας τ διοξείδιο το νθρακα π τν έρα γίνεται πάλι σβεστόλιθος. Δηλαδ ν στεγνώνει τοχος βγαίνει π τ σοβ κα μαρμαρώνεται πάνω στ χρώματα, τ ποα θ παραμείνουν πιασμένα στ μέση του σβεστόλιθου γι πάντα. Ατ τ μαθα (τν τεχνικ) π τν βοηθ καθηγητ στ Θεολογικ Σχολ το Βουκουρεστίου Ρουμανίας Mihai Coman."...
ξίζει μως ν σταθομε κα στν περίπτωσή της μ συμμετρίας τν σταυρν μ τ πόλοιπα (μεταγενέστερα προφανς) σλαμικ σχήματα. Κα ατ μ συμμετρία προδίδει πς καμία σχέση δν χουν ο σταυρο μ τν μετέπειτα διακόσμηση το ναο. Κανες γιογράφος δν θ καλλιτεχνοσε παραβιάζοντας τν λογική της καλαισθησίας, πόσο δ μλλον στν περίπτωση το Ναο τς γίας Σοφίας πο ποτελοσε (κα συνεχίζει ν ποτελε) πραγματικ κόσμημα στν χρο τς τέχνης κα τς ρχιτεκτονικς.
Πς ξηγεται μως πς ο σταυρο βρίσκονται παντο μέσα στν γία Σοφία κα συγκεκριμένα στ τέσσερα θολωτ σημεα; Κάποιοι μιλον γι θαμα... (στν φωτογραφία δεξι βλέπετε τ ρκετ μεγάλο πάχος το σοβά, πο φρόντισαν ν βάλουν ο Τορκοι γι σειρ κατονταετιν, προκειμένου ν ποκρύψουν μ πόλυτη βεβαιότητα τς γιογραφίες κα τ ψηφιδωτά του Ναο τς γίας Σοφίας).

μφάνιση γγέλων κάτω π τν σοβ

Δν εναι μως μόνο ατ περίπτωση, φο στ τέλος το ουλίου το 2009, στ φς ρθε παράσταση νς γγέλου, ποία ταν καλυμμένη δ κα ξι αἰῶνες π συντηρητς στν γία Σοφία. Τορκος χμτ μρ Μπιλτιλί, νας κ τν συντηρητν, δήλωσε τι χουν ς στόχο τώρα ν φέρουν στν πιφάνεια κα δεύτερο γγελο, πο χρονολογεται π τν ποχ τς Βυζαντινς Ατοκρατορίας.
Τ μωσαϊκ εχαν καλυφθε λίγο μετ τν λωση τς Πόλης, τ 1453, κα τ μετατροπ τς γίας Σοφίας σ τζαμί. Ο Τορκοι, ντ ν μετακινήσουν τ μοναδικς μορφις μωσαϊκά της γίας Σοφίας, τ κάλυψαν μ μέταλλο κα γύψο (προσφιλς τακτική του πολιτισμο τς Τουρκίας).
Κα συνέχεια τς πρώτης νακάλυψης, φερε μία μεγάλη στορικ ποκάλυψη ρχεται στ φς στερα π αἰῶνες «σκότους». Ατ τ φορ τέσσερις γγελοι ζωγραφισμένοι πάνω σ μωσαϊκ ταν γι χρόνια κρυμμένοι, ν γνώσει τν τουρκικν ρχν, κάτω π πολλ στρώματα σβέστη κα τέσσερις τεράστιες σπίδες, στς τέσσερις κολνες πο στηρίζουν τν τρολο τς γις Σοφις.
Ο τέσσερις γγελοι, πο καθένας τος χει ξι φτερά, δημιουργήθηκαν μεταξ 900 – 1300 π.Χ. Μάλιστα, στ μέσα το 1800, ταλς ρχιτέκτονας Fossati, τος εδε κάνοντας πισκευς στ ναό. Τ διαταγ ν καλυφθον μ σβέστη δωσε σουλτάνος Abdulmecit. Στ συνέχεια τοποθετήθηκαν πάνω τους σπίδες, πο ναγράφουν ραβικς προσευχές.
στόσο, τ πλήρωμα το χρόνου ρθε κα ο τέσσερις μοναδικς τοιχογραφίες θ βγον ξαν στ φς, δίνοντάς μας μία γεύση π τν ξεπέραστη τέχνη τν προγόνων μας.

http://kostasxan.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...