Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

☦ Ὁ Αναστάσιμος Κανών, ποίημα του Αγίου Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

Ποιος θα σβήσει το ηφαίστειο;

Χθες το πρωί συναντήθηκα σε μια κοινωνική εκδήλωση με έναν ανώτατο- αλλά πολύ ανώτατο- αξιωματικό της αστυνομίας, ένα στρατηγό της ΕΛΑΣ, που βρίσκεται σε καίρια θέση των δυνάμεων καταστολής. Και ήταν πολύ ανήσυχος. «Πως τα βλέπεις τα πράγματα;» με ρώτησε ξαφνικά. Νόμιζα ότι με ρωτούσε για την οικονομική κρίση, το μνημόνιο ή τη στάση Μέρκελ- Σαρκοζί στο Ελληνικό πρόβλημα. «Δύσκολα, πολύ δύσκολα, αλλά τελικά πιστεύω ότι δε θα μας αφήσουν να πέσουμε στην άβυσσο γιατί θα τους πάρουμε κι αυτούς μαζί μας», του απάντησα.
-Δε σε ρωτάω γι αυτό, μου λέει ο στρατηγός. Εμένα άλλο με καίει. Αν θα έχουμε κοινωνική έκρηξη τους επόμενους μήνες, αν θα σκάσει το ηφαίστειο που βράζει σε ρωτάω.
-Εσείς τι πιστεύετε στο υπουργείο, τον ρωτάω.
- Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν γεγονότα που ακόμα δεν ξέρουμε τη μορφή τους. Και εντάξει να τους έχεις όλους στο Σύνταγμα και εκεί να τους αντιμετωπίζεις. Είναι εύκολο. Αλλά αν ζήσουμε τα γεγονότα του Λονδίνου και σου σκάνε επιθέσεις στη Νίκαια, στη Γλυφάδα, στα Πατήσια ή στη Θήβα και την Κόρινθο, πώς να τους αντιμετωπίσεις; 
Ήταν ανήσυχος ο στρατηγός. Πολύ ανήσυχος. Άρα περιμένουν επεισόδια. Τουλάχιστον αυτό σημαίνει ότι έχουν καταλάβει πως έφεραν τον πολίτη στα όρια της απελπισίας και της εξέγερσης. Κάτι είναι κι αυτό. Από δω και πέρα ο καλός Θεός της Ελλάδας να βάλει το χέρι του.

http://www.newsbomb.gr

ΟΙ ΗΠΑ ΣΕ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ


Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των χωρών, κατά συνέπεια και της Κύπρου, να εξασφαλίζουν την προμήθεια ενέργειας, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παίρνοντας θέση στην υπόθεση της ΑΟΖ για την οποία διατυπώνονται πλέον ανοικτά απειλές της Αγκυρας κατά της Λευκωσίας. Τη σχετική δήλωσε έκανε αμερικανός αξιωματούχος στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τα τουρκικά διαβήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Κύπρου αλλά και τις προκλήσεις της Αγκυρας, ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι «γνωρίζουμε τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό» και πρόσθεσε: «Η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής ποικιλομορφίας είναι κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά για όλες τις χώρες». Ο ίδιος συμπλήρωσε πάντως ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν με σθένος και τις προσπάθειες των δύο πλευρών να επανενώσουν το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε την Αγκυρα απαντώντας στα διαβήματά της ότι δεν έχει δικαίωμα να συμβουλεύει ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες. Την ίδια στιγμή, τονίστηκε στους Τούρκους ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει τα συμφέροντα -εάν απειληθούν- κάθε αμερικανικής εταιρείας. Τις εργασίες γεώτρησης έχει αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Noble Energy. Μετά τη συνάντηση που είχε με στελέχη της εταιρείας, την Πέμπτη, η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Πραξούλα Αντωνιάδου δήλωσε ότι η πρώτη γεώτρηση -διερευνητικού χαρακτήρα- θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Η κ. Αντωνιάδου δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία έναρξης της γεώτρησης, ούτε διευκρίνισε πότε θα αρχίσει ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων για τα άλλα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι αμερικανικές εταιρείες που ασχολούνται με θέματα ενέργειας είθισται να προστατεύονται από τις ΗΠΑ, αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες διατηρούν ομάδες με μοναδική αρμοδιότητα την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού της. Μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των χωρών που έχουν ενεργειακά συμφέροντα στη Μεσόγειο (Ισραήλ και ΗΠΑ) συμφωνήθηκε ότι στην πλατφόρμα που θα στηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου θα κυματίζουν η κυπριακή, η ισραηλινή, η αμερικανική και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο μεταξύ, η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους κατάγγειλε ενώπιον της Επιτροπής τις τουρκικές προκλήσεις στην υπόθεση του φυσικού αερίου και προέτρεψε την Επιτροπή να παρέμβει διότι απειλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, η περιφερειακή ασφάλεια, και τα συμφέροντα της ΕΕ.

http://www.elkeda.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...