Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

"Καρδιά της Ελλάδος... η ΠΑΝΑΓΙΑ της Μακεδονίας"

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

FT: Το ΝΑΤΟ φοβάται ότι η Μαύρη θάλασσα θα γίνει μια «Ρωσική λίμνη»

Μόσχα, 14 Μαΐου — RIA Novosti. Δύο μήνες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στη Βαρσοβία, πολλά μέλη της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας φοβούνται ότι η Ρωσία θα αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στη μαύρη θάλασσα, γράφει η εφημερίδα Financial Times [1].

‘Του είπα  (στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg – σύμφωνα με την έκδοση): « Είσαστε πολύ λίγοι  στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται να γίνει  ουσιαστικά για μια ρωσική λίμνη. Αν δεν δράσουμε τώρα, η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει» - επαναλαμβάνει η  εφημερίδα τα λόγια  του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος απευθύνεται στην Κωνσταντινούπολη στους αρχηγούς  των Γενικών Επιτελείων των βαλκανικών χωρών.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας προσπάθησε  να μεταφέρει  στην ηγεσία του ΝΑΤΟ τις ανησυχίες της λεγόμενης στρατηγικής των περιορισμών και απαγορεύσεων της πρόσβασης και ελιγμών (A2 / AD). Σύμφωνα με αυτούς, η Ρωσία έχει δημιουργήσει  μια  περιοχή   στρατιωτικής δύναμης πέρα από τα σύνορά της, και με τον τρόπο αυτό η Μόσχα είναι σε θέση να στερήσει από τη Συμμαχία τους επιχειρησιακούς ελιγμούς   στα σύνορα του ΝΑΤΟ.

Στην  Συμμαχία πιστεύουμε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής αυτής είναι η τοποθέτηση  πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και να είναι οπλισμένα τα  με πυραύλους Κρουζ  «Caliber», σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Η Μαύρη Θάλασσα είναι πολύ ευάλωτη. Η  Ρωσία επιστρέφει στο παιχνίδι, στο οποίο ηγήθηκε στα χρόνια του ψυχρού πολέμου, και πριν από αυτόν. Η ουσία του παιχνιδιού είναι η μετατροπή  της Μαύρης Θάλασσας  κάτι σαν ρωσική λίμνη..», – Πιστεύει ο διευθυντής του διεθνούς αναλυτική  Ρωσικού κέντρου Jonathan Eyal.

Προηγουμένως, την  ανάγκη να ενισχυθεί η θέση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη θάλασσα, είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko. Το Κίεβο ενέκρινε την ιδέα στην Ρουμανία να δημιουργηθεί ο ξεχωριστός στόλος της Μαύρης

Θάλασσας στο πλαίσιο της Συμμαχίας.
Τώρα παραμένουν  στη Μαύρη θάλασσα  τα πολεμικά  πλοία  των χωρων που δεν ανήκουν στην Μαύρη Θάλασσα   για περιορισμένο χρονικό διάστημα  συμφωνα με την Σύμβαση του Μοντρέ του 1936. Οι δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας  από τότε θεωρούνται  ότι είναι η Τουρκία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η ΕΣΣΔ (από το 1991 – τη Ρωσία, η Ουκρανία και τη Γεωργία). Ενώ τα πολεμικά πλοία των χωρών του ΝΑΤΟ έρχονται τακτικά στα νερά για ασκήσεις.
References
 Financial Times (http://www.ft.com/intl/cms/s/0/1b9c24d8-1819-11e6-b197-a4af20d5575e.html )

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...