Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

“Τίς Θεός μέγας, ὡς ὁ Θεός ἡμῶν; σύ εἶ ὁ Θεός, ὁ ποιῶν θαυμάσια μόνος”

Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

“νενίκηκα σε” Τσαουσέσκου... (1η δημοσίευση Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014)

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Οι  υπερφίαλοι  ηγέτες γίνονται “μεγάλοι” από τα μεγάλα σπίτια που κτίζουν  για να φωλιάσουν την ματαιοδοξία τους. Τσαουσέσκου-Ερντογάν βίοι παράλληλοι μεγαλομανίας;
O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, το νέο, γιγαντιαίο και άκρως αμφιλεγόμενο προεδρικό παλάτι του, το οποίο βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Αν και  η δεξίωση η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί το βράδυ ματαιώθηκε εξαιτίας του δυστυχήματος σε ανθρακωρυχείο στη νότια Τουρκία, ο Ερντογάν υποδέχθηκε τους πρώτους του προσκεκλημένους στο τεράστιο «λευκό παλάτι» του, το οποίο οι επικριτές του έχουν βαπτίσει ειρωνικά «Λευκό Οίκο» Άγκυρας. http://kourdistoportocali.com/

Την ίδια στιγμή στην Ρουμανία το αντίστοιχο Προεδρικό μέγαρο του Τσαουσέσκου  πωλείται…

¨Πωλητήριο στην πρώην κατοικία των Τσαουσέσκου, το υπερπολυτελές Palatul Primaverii (Spring Palace) στα περίχωρα του Βουκουρεστίου, έβαλε η κυβέρνηση της Ρουμανίας, η οποία αδυνατεί να το συντηρήσει.

Το παλάτι χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 60, υπό τις οδηγίες του Νικολάι Τσαουσέσκου και την προσωπική φροντίδα της συζύγου του, Έλενα.

Το παλάτι του πρώην δικτάτορα πέρασε στον έλεγχο του κράτους με την πτώση του καθεστώτος το 1989, όταν οι πολίτες εισέβαλαν στο κτίσμα για να διαπιστώσουν την πολυτέλεια μέσα στην οποία ζούσε το ζεύγος Τσαουσέσκου. Ο Νικολάι και η Ελένα Τσαουσέσκου συνελήφθησαν από την αστυνομία, παραδόθηκαν στο στρατό, πέρασαν από Στρατοδικείο με πλήθος κατηγοριών (από παράνομο πλουτισμό μέχρι γενοκτονία), καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν την ημέρα των Χριστουγέννων του 1989. 
Η "δίκη" και η εκτέλεσή τους μαγνητοσκοπήθηκαν και έκαναν το γύρο του κόσμου. Λίγες μέρες αργότερα, παρουσιάστηκαν και στην Κρατική Τηλεόραση, πράγμα που επισφράγισε το τέλος του καθεστώτος του. . http://www.news.gr/ 19/04/2014

Ο Τσαουσέσκου όμως  πήρε το μήνυμα της άνωθεν καταδίκης του  και το χλεύασε…

¨Ο Όσιος πατέρας Αρσένιος Μπόκα ήταν  ένας από τους πιο γνωστούς πνευματικούς πατέρες της Ρουμανίας  των τελευταίων 50 χρόνων.

Ο άγιος βίος του τον έκανε ανεπιθύμητο για το κομμουνιστικό καθεστώς το οποίο τον έδιωξε από το μοναστήρι και  ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση. Παρ όλα αυτά τον π.Αρσένιο τον αναζητούσαν χιλιάδες άνθρωποι.

Κάποια στιγμή από περιέργεια και ο δικτάτορας της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου ενδιαφέρθηκε για μια συνάντηση με τον μεγάλο πνευματικό, σύμφωνα με την εφημερίδα Jurnalul Naţional.

 Στις αρχές της δεκαετίας του '80 τον πήγαν στον Τσαουσέσκου, ο οποίος τον ρώτησε:

«Εϊ παπά, άκουσα ότι προλέγεις το μέλλον των ανθρώπων. Για μένα τι ξέρεις;» διηγείται η ανηψιά του π.Αρσενίου, Ζωή Ντειάν. Η απάντηση όμως χάλασε την διάθεση του κομμουνιστή ηγέτη: "Θα σας σκοτώσουν και τους δύο σε μια μεγάλη γιορτή" (σ.σ.εκτελέστηκαν στις 25 Δεκεμβρίου 1989)

Αυτοί βέβαια δεν τον πίστεψαν και ζήτησαν από την φρουρά να τον πάρουν από μπροστά του και να μην τον ξαναδεί ποτέ, είπε η Ζωή Ντειάν. Ο γέροντας Αρσένιος Μπόκα εκοιμήθη στις 28 Νοεμβρίου 1989. proskynitis.blogspot.gr

Ο  Σουλτάνος όμως είναι ¨άτυχος¨ γιατί δεν πήρε κανένα πνευματικό  μήνυμα  από πουθενά και κινδυνεύει  μπροστά  στην μεγαλοπρέπεια αυτού του προεδρικού παλατιού στην Άγκυρα να πει την φράση ¨νενίκηκα σε Τσαουσέσκου¨ στα μεγαλεία και τα δωμάτια.  

Και τότε θα βγουν αληθινά τα ρήματα ενός Έλληνα στάρετς, του Γέροντος Παισίου.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...