Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

“Εὐλογητός εἶ, Χριστέ ὁ Θεός ἡμῶν, ὁ πανσόφους τούς ἁλιεῖς ἀναδείξας…”

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Το Ύπουλο Σχέδιο Ακιντζί κατά της Κύπρου και του Ελληνισμού

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη των κατεχομένων ως έναν ειρηνιστή που τον ενδιαφέρει μόνο το συμφέρον της Κύπρου και μπροστά σε αυτό θα μπορούσε να συγκρουσθεί ακόμα και με τα Τουρκικά συμφέροντα.
Πρόσφατες όμως δημόσιες δηλώσεις του, φαίνεται να προβληματίζουν, ως προς την αγνότητα των προθέσεων του. Τάχθηκε λοιπόν υπέρ της μεταφοράς του κυπριακού, ισραηλινού και αιγυπτιακού φυσικού αερίου, μέσω Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι η πλέον λογική λύση (ΑΠΕ).
Το σχέδιο αυτό βεβαίως, αποτελεί πάγια επιθυμία της Τουρκίας. Ο Ακιντζί πρόσθεσε, πάντως, ότι αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο εάν επιλυθεί το Κυπριακό και βελτιωθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ.
Επίσης, προειδοποίησε πως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, στην περίπτωση κατά την οποία δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορεί να καταστούν αιτία πολέμου. Υποστήριξε ακόμη, ότι είναι σε θέση να γνωρίζει ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των συνθηκών, ομάδα εταιρειών από την Τουρκία συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
Εξάλλου, ενημερώνοντας στα κατεχόμενα οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι χωρίς να έχουν συζητηθεί τα κριτήρια στο περιουσιακό, οι εδαφικές αναπροσαρμογές, το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και κάποιες άλλες λεπτομέρειες, είναι λάθος να γίνεται διαχωρισμός σε στρατόπεδα του ναι και του όχι.
Είπε, επίσης, όπως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα υπογράψουν συμφωνία, την οποία θα μπορούν οι ίδιοι να αποδεχτούν και στη συνέχεια θα τη θέσουν ενώπιον του λαού, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει να καταλάβουν οι πολίτες τις αρχές αυτής της συμφωνίας και σε τι θα πουν ναι, ή όχι.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να είμαστε απόλυτα επιφυλακτικοί με τον κ. Ακιντζί καθόσον απ’ ότι φαίνεται έχει ταυτιστεί απόλυτα με τα Τουρκικά συμφέροντα.  Διότι αυτό που προτείνει, όπως και ο ίδιος πολύ καλά ξέρει, δηλαδή  συμφωνία μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, θα αποτελέσει παγίωση της γεωπολιτικής ηγεμονίας της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθότι θα δημιουργήσει σχέση εξάρτησης στον εν δυνάμει πιο προσοδοφόρο τομέα της κυπριακής οικονομίας, είτε η Τουρκία αποτελέσει μονοπώλιο είτε διαμετακομιστικός χώρος για το φυσικό αέριο της Κύπρου.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
http://www.pentapostagma.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...