Διὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστιν τὴν ἁγίαν καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερίαν

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ - ΒΟΜΒΑ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ


“ΉΔΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!”

Αίσθηση και ερωτηματικά δημιουργεί προφανώς η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου ως προς το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής συνεργασίας για εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν είναι έτοιμος να κάνει μπίζνες ("ready to do business") με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το Αιγαίο, υποστήριξε ότι «βεβαίως, ήδη το κάνουμε!», δημιουργώντας αίσθηση και τροφοδοτώντας και πάλι τα γνωστά σενάρια τα οποία έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ο ίδιος ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Η δήλωση έγινε στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε την Τρίτη το βράδυ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, στο Ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάση", με την ευκαιρία της εορταστικής περιόδου. Στην δεξίωση παρέστησαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, αντιπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεκάδων άλλων χωρών, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δημοσιογράφοι, οικονομικοί παράγοντες και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων. Ο κ. Νταβούτογλου, συνοδευόμενος από το μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας του στον ΟΗΕ, Ερτογρούλ Απακάν, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Μητσιάλη και είχε παράλληλα την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο χώρο της έκθεσης «Ήρωες: Θνητοί και μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα» από τον Έλληνα Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, πρέσβη Λουκά Τσίλα και εκπρόσωπο του Μουσείου Γουόλτερς στη Βαλτιμόρη, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η έκθεση. 
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ανέφερε:«Με μεγάλη μου ευχαρίστηση επισκέπτομαι την έκθεση και βρίσκομαι μαζί με φίλους από την Ελλάδα και την ελληνική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή είναι η κοινή μας κληρονομιά. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θα μείνω στη Νέα Υόρκη για 24 ώρες και ήρθα για την ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ. Αλλά, αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία (να επισκεφθώ την έκθεση). Ένιωσα σα να βρίσκομαι στη Μεσόγειο, στην Τροία ή στην Αθήνα, στις δύο απέναντι ακτές του Αιγαίου. Είδα έργα από την Τροία, από την ελληνική παράδοση και ως ακαδημαϊκός απόλαυσα την έκθεση και ως γείτονας της Ελλάδας είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ». Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αντάλλαξε χειραψίες με τους προσκεκλημένους, ανάμεσά τους και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και αρκετοί ομογενείς. Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είπε: «Υπάρχουν πολλά κοινά ζητήματα. Συζητήσαμε για το κυπριακό πρόβλημα, το Ιράκ, τις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν, το Σουδάν και αρκετά άλλα. Αυτά είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Τουρκία ως μέλος (η διετής θητεία της στο Σώμα λήγει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς) μοιράζεται τις απόψεις της γι' αυτά τα διεθνή θέματα». 

ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=95805

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΕΞ.
ΒΗΜΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.


Υπεγράφη το πρωί συμφωνία για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Η συμφωνία θεωρείται εξαιρετικής σημασίας αφού καθορίζει και τα σύνορα της Αποκλειστικής Ζώνης της εκάστοτε χώρας στο μεταξύ τους θαλάσσιο χώρο αλλά διασφαλίζει περεταίρω τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η συμφωνία υπεγράφη στο Υπουργείο Εξωτερικών από τον Κύπριο ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού και τον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικών Υποδομών Ουζί Λαντάου, παρουσία και του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη καιν αντιπροσωπιών των δύο χωρών. Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, της υπογραφής της συμφωνίας προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ των κ.κ Κυπριανού και Λαντάου και Πασχαλίδη. Εξάλλου, το μεσημέρι ο κ. Κυπριανού θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Ισραηλινού Υπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία αποτελεί ένα βήμα περαιτέρω κατοχύρωσης της ΑΟΖ της Κύπρου και την εκμετάλλευση των υδρογοναναθράκων που υπάρχουν στην Οικονομική Ζώνη, ενώ γεμίζει το κενό μεταξύ Αιγύπτου και Λιβάνου, με τις οποίες η Κύπρος έχει ήδη υπογράψει σχετικές διμερείς συμφωνίες. Μετά την υπογραφή, η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Η σημερινή συμφωνία έχει και πολιτική σημασία αφού απαντά στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/7524

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...